Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΙ ΑΛΕΥΡΙ!!!!!!!!!


Δεν ξερω, αλλα  οσο ανακατευομαι στην κουζινα προσπαθωντας με απλα φθηνα υλικα να κανω θαυματα,τοσο πιο πολυ τα εκτιμω,τα θαυμαζω και τα σεβομαι !!
 Μπαινω λοιπον και σημερα ,την πιο παγωμενη μερα του Χειμωνα,στον πειρασμο να σας πεισω γι αυτο!!
Να σας μεταδωσω την αγαπη μου για αυτα τα ταπεινα υλικα και να σας κανω να νοιωσετε την Ευλογια που μας δινουν!!!
Νερο κι αλευρι!!
Για τη βασικη μας τροφη Το ψωμι!!
Για ζυμη για διαφορες πιτες
Για ζυμαρικα
Για τηγανιτες
Για τηγανοψωμα
για λουκουμαδες.......για..... για....


Ας ξεκινησουμε με:

 Ψ Ω Μ Ι ....τη βαση της διατροφης

  •  1 κιλό αλεύρι κατα προτιμηση σταρενιο η σκληρο
  • 2 φακελάκια μαγιά ξερή
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • ζεστό νερό (όσο πάρει)

Πως το κάνουμε:

  1. Λιώστε τη μαγιά με το αλάτι σε 1 φλυτζάνι ζεστό νερό
  2. Σε ενα μεγάλο μπωλ ρίξτε το αλεύρι με την λιωμένη μαγιά και το αλάτι
  3. Αρχίστε να ζυμώνετε, ρίχνοντας σιγά σιγά όσο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να πετύχετε ζύμη μαλακή, να μην κολλά στα δάχτυλα
  4. Ζυμώνετε τη ζύμη μέχρι να γίνει ελαστική προσθέτοντας λίγο αλεύρι αν χρειαστεί
  5. Σημασια εχει να ειναι αρκετα ζυμωνενο και η ζυμη να μην κολλα στα τοιχωματα της λεκανης.
  6. Πλαθουμε ενα ομορφο καρβελακι,'η δυο μικρες φρατζολες.
  7. Τοποθετουμε το ψωμι σε λαδομενο ταψι ή επανω σε λαδοκολλα,καταλληλη για ψησιμο.
  8. Σκεπαζουμε τη ζυμη με αλευρωμενη πετσετα.(εγω τουμπαρω την λεκανη ζυμωμωτος που εχει μεγαλυτερη διαμετρο πανω απο το ταψι)
  9. τοποθετουμε τη σκεπασμενη ζυμη σε ζεστο και ησυχο μερος και σκεπαζουμε μα μια ζεστη κουβερτα.
  10. Αφηνουμε 1ωρα για  να ανεβει το ψωμι(να γινει- να φουσκωσει)
  11. τοποθετουμε στο φουρνο και αναβουμε συγχρονως στους 200 βαθμους.
  12. ψηνουμε για μια ωρα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Το νερό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κάψει. Πρέπει ίσα να ζεστάνει. Δε σας συνιστώ νωπή μαγιά διότι το ψωμί ξινίζει σύντομα και δημιουργούνται περίεργες ίνες, σαν κλωστές. Το μυστικό για αφράτο ψωμί είναι ο τύπος του αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε. Το σκληρό ή αλλιώς δυνατό αλεύρι είναι ο ιδανικός τύπος, με το οποίο φτιάχνουμε και αφράτα, μαλακά τσουρέκια. Μπορείτε να αυξήσετε το αλάτι ανάλογα πόσο αλμυρό θέλετε το ψωμί.


Και για πιο παραδοσιακα και νοστιμα.
Τι καλύτερο από το σπιτικό προζυμένιο ψωμί; Είναι νόστιμο και διατηρείται φρέσκο για μέρες.

Προζύμι (ο ιδανικοτερος τροπος φυλαξης προζυμιου ειναι να το τοποθετησουμε σε πηλινο σκεπαστο βαζακι..προζυμολογο το ελεγαν οι γιαγιαδεςμας ή αλλιως σε καθαρο γυαλινο βαζο στο ψυγειο .Διατηρειτι περιπου για 10 ημερες.


Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να φτιάξετε ψωμί με μαγιά κανονικά την πρώτη φορά και να κρατήσετε λίγο από τη ζύμη. Μετά από μερικές μέρες είναι έτοιμο προζύμι για να το χρησιμοποιήσετε.
Για να φτιάξουμε ψωμί με προζύμι κάνουμε το εξής: Βάζετε το προζύμι με λίγο χλιαρό νερό να διαλυθεί. Προσθέτετε λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός. Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για όλο το βράδυ και το πρωί συνεχίζετε το ζύμωμα κανονικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά (η διαδικασία αυτή λέγεται ανάπιασμα).
Εάν το προζύμι το έχετε στο ψυγείο, τότε βγάλτε το από το πρωί. Το βράδυ θα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και θα μπορείτε να κάνετε την προηγούμενη διαδικασία κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου